• Mega silna Witamina C 1000 mg - Time Relase dwustopniowe czasowe uwalnianie ! Z bioflawonoidami dziką różą acerolą 100 tbl

Mega silna Witamina C 1000 mg - Time Relase dwustopniowe czasowe uwalnianie ! Z bioflawonoidami dziką różą acerolą 100 tbl

198.00 -35% 129.00
Ilość w opakowaniu 100
Wysyłka w ciągu natychmiast
Cena przesyłki 25
Przesyłka Kurierska 25
International shipments 50
Dostępność 14

NOWOŚĆ !

Mega silna Witamina C 1000 mg - Time Relase dwustopniowe czasowe uwalnianie ! Z bioflawonoidami dziką różą acerolą 100 tbl

Profesjonalna wersja !

Nowa i ulepszona formuła.

Wysoka moc witaminy C z czynnikiem czasu dwustopniowego powolnego uwalniania + bioflavonoidy + Acerola + ROSE HIPS ( extrakt z dziekiej róży)

 

 

Ten produkt został sformułowany przy użyciu dwustopniowej technologii z wydłużonym czasem reakcji. Formuła wykorzystująca dwustopniową technologię z wydłużonym czasem reakcji. Formuła przeznaczona jest do szybkiego uwalniania połowy witaminy C w tym produkcie, a druga połowa stopniowo w okresie do 12 godzin .

Jedna tabletka rano i kolejne 12 godzin później zwiększa dostępność witaminy C w organizmie w ciągu 24 godzin. Witamina C zapewnia aktywność przeciwutleniającą i ma zapewniać wsparcie odżywcze dla prawidłowej, zdrowej syntezy kolagenu, rozwoju chrząstki i kości, funkcji układu odpornościowego, integralności naczyń włosowatych i naczyń krwionośnych oraz przekazywania impulsów nerwowych.

 

 

 

 

 

 

Vitamin C with rose hip extract + acerola cherry - to wyjątkowy suplement diety zawierający w każdej tabletce aż 1000 mg kwasu askorbinowego w połączniu z ekstraktem z owoców dzikiej róży i Aceroli
 

  • WZMACNIA ODPORNOŚĆ
  • NIE PODRAŻNIA UKŁADU POKARMOWEGO
  • ZWALCZA WOLNE RODNIKI
  • BARDZO WYSOKA PRZYSWAJALNOŚĆ (czasowe uwalnianie)

 

W skład Vitamin C with rose hip extract + acerola wchodzą:

Witamina C - pośredniczy w syntezie kolagenu, insuliny oraz hormonów kory nadnerczy, niezbędna w procesie przyswajania żelaza, wykazuje właściwości bakteriobójcze, wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego, neutralizuje wolne rodniki.

Acerola Cherry- wzmacniają układ odpornościowy, zwalczają wolne rodniki, poprawiają samopoczucie.


Ekstrakt dzikiej róży - wspiera w chorobach przeziębieniowych, w ciąży, przy nadmiernej kruchości naczyń oraz kamicy żółciowej i nerkowej. Dzika róża działa także przy nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy, chorobach zakaźnych, reumatyzmie, oparzeniach oraz jako główny lek w objawach szkorbutu.

 

Witamina C - 1000 mg z ekstraktem z dzikiej róży i aceroli.


  • 1000 mg kwas askorbinowego w jednej tabletce
  • Z dodatkiem ekstraktu z owoców dzikiej róży
  • Z dodatkiem aceroli
  • Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu

 

Witaminy to złożona grupa organicznych związków chemicznych występujących powszechnie w świecie roślinnym i zwierzęcym, które są niezbędne do wzrostu i zachowania przy życiu organizmów, które same nie są zdolne do ich syntezy lub syntetyzują je w ilościach niewystarczających. Nie dysponując wiedzą na temat struktury chemicznej izolowanych związków początkowo nazywano oznaczane witaminy kolejnymi literami alfabetu (witamina A, B, C, D) a w miarę oznaczania ich struktury chemicznej zyskiwały nazwy systematyczne i były dzielone ze względu na swoje właściwości. Podstawowy podział witamin klasyfikuje je na rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach i cecha ta ma decydujące znaczenie przy wyborze naturalnych źródeł pokarmowych dostarczających witamin. Witaminy A, B, C jako rozpuszczalne w wodzie przede wszystkim występują w warzywach i owocach, a źródłem witamin A, D, E, K – rozpuszczalne w tłuszczach są przede wszystkim surowce pochodzenia zwierzęcego (ryby, mięso, podroby).

Witaminą, na którą organizm ludzki ma najwyższe zapotrzebowanie jest witamina C. Zalecane dzienne spożycie na witaminę C zostało ustalone na poziome 80 mg/osobę/dobę. Biologicznie czynne związki wykazujące aktywność witaminy C to kwas L-askorbinowy i kwas L-dehydroaskorbinowy. Nazwa kwasu askorbinowego została zaczerpnięta z pierwszej odkrytej właściwości tego związku czyli czynnika przeciwgnilnego. Pod względem chemicznym kwas L-askorbinowy to enolowa postać laktonu kwasu 3-okso-L-gulofuranowego, który jest związkiem bardzo powszechnie występującym w przyrodzie. Bardzo duże ilości naturalnej witaminy C występują w wielu owocach cytrusowych a największe ilości w owocach aceroli, dzikiej róży czy hibiskusa. Witamina C znalazła zastosowanie jako skuteczny lek przeciw szkorbutowi wśród marynarzy przebywających długie miesiące na morzu na początku ery nowożytnej. Głównym i podstawowym działaniem witaminy C na organizm człowieka jest udział w procesach oksydacyjno-redukcyjnych. Witamina C, mając zdolność do inaktywowania wolnych rodników, wspólnie z innymi biologicznymi antyoksydantami chroni przed peroksydacją cząsteczek białek, lipidów, węglowodanów i kwasów nukleinowych.

Witamina C jest niezbędna dla organizmu każdego człowieka ponieważ:

  • nie może być syntezowana i magazynowana w organizmie człowieka czyli musi być nieustanie dostarczana wraz z pożywieniem, 
  • bierze udział w bardzo wielu procesach biochemicznych i metabolicznych organizmu,
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
  • pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania: naczyń krwionośnych, skóry, kości, chrząstek, dziąseł i zębów,
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych,
  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
  • zwiększa przyswajanie żelaza,
  • pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym - inaktywuje wolne rodniki, które niekorzystnie wpływają na komórki organizmu,
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich.

W celu utrzymania stałego stężenia witaminy C w organizmie dorosłego człowieka należy dostarczać dziennie minimum 60 mg kwasu askorbinowego, czyli tyle, ile jest zużywane w przemianach metabolicznych. Według prof. Linusa Paulinga, 2-krotnego laureata nagrody Nobla oraz dr. Matthiasa Ratha, twórcy Medycyny Komórkowej dzienne spożycie witaminy C powinno być w granicach od 600 mg do 3000 mg aby zapewnić organizmowi człowieka zachowanie optymalnego zdrowia. Dawki takie ustalono na podstawie wieloletnich badań naukowych prowadzonych przez tych naukowców.  Ponieważ kwas askorbinowy nie posiada zdolności gromadzenia się w organizmie człowieka musi być on stale dostarczany z pożywieniem bądź na drodze suplementacji. Wchłanianie witaminy C przebiega w jelicie cienkim na drodze aktywnego transportu ze stosunkowo wysoką wydajnością (70-80%), ale w miarę wzrostu dawki do rzędu kilku gramów na dobę wydajność ta ulega znacznemu obniżeniu. Nadmiar przyjętego kwasu askorbinowego jest prawie całkowicie wydalany z organizmu, głownie z moczem. Awitaminoza C najczęściej występuje u alkoholików, osób palących tytoń, ludzi starszych i źle odżywianych ale należy mieć świadomość, że ze względu na brak możliwości gromadzenia w organizmie jak i rozpuszczalność witaminy w wodzie osoby o zwiększonej aktywności fizycznej powinny dostarczać większe ilości witamin do organizmu aby uzupełnić straty wynikające z usuwaniem dużej ilości witamin wraz z potem. Niedobór witaminy C objawia się najczęściej osłabieniem organizmu, pękaniem naczyń krwionośnych, zwiększoną podatnością na infekcje, obrzękiem i krwawieniem dziąseł, obluźnieniem i wypadaniem zębów oraz gnilnym zapaleniem zębodołów. Toksyczność kwasu askorbinowego (witaminy C) jest niewielka i obserwuje się ją przy stosowaniu bardzo dużych dawek, rzędu kilku do kilkudziesięciu gramów dziennie, co objawia się biegunką, stanami zapalnymi żołądka i jelit.

Ekstrakt z owoców dzikiej róży i aceroli jest bardzo bogatym źródłem naturalnej witaminy C. Oprócz dużej ilości witaminy C, owoce dzikiej róży zawierają też witaminy P, K, E, witamin z grupy B oraz prowitaminy A. W owocach dzikiej róży występują również cenne karotenoidy (beta-karoten, likopen i zeaksantyna), garbniki, cukry, pektyny, kwasy organiczne (kwas cytrynowy i kwas jabłkowy), sole mineralne oraz olejki eteryczne. Ze względu na zawartość tak wielu biologicznie aktywnych substancji (antyoksydanty, witaminę i polifenole) owoce dzikiej róży polecane są w celu wspierania systemu odpornościowego, przy przeziębieniach, przy nadmiernej kruchości naczyń krwionośnych oraz kamicy żółciowej i nerkowej. Owoce z dzikiej róży zaleca się także przy nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy, reumatyzmie i oparzeniach a także rekonwalescentom po przebytej chorobie oraz osobom w stanach ogólnego osłabienia i zmęczenia. Ze względu na fakt, iż owoce dzikiej róży pomagają utrzymać zdrowe i elastyczne stawy powinny zostać włączone do planów dietetycznych wszystkich sportowców.

 

 

W literaturze naukowej można znaleźć informacje, że stosowanie witaminy C w codziennej diecie ma znaczenie dla: procesu gojenia się ran i tworzenia kolagenu, poziomu cholesterolu LDL i TG w surowicy, ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym czego efektem mogą być zmiany nowotworowe w organizmie:

 

  1. http://www.dr-rath-koalicja.pl/aktualnosci/pdf/masz_gojace_sie_rany_20080814.pdf
  2. http://www.dr-rath-koalicja.pl/aktualnosci/pdf/meta-analysis_boosts_vitamin_C-s_heart_benefits.pdf
  3. http://www.dr-rath-koalicja.pl/aktualnosci/pdf/cholesterol-20080616.pdf
  4. http://www4pl.dr-rath-foundation.org/badania_naukowe/przeciwrakowe_dzialanie_kwasu_askorbinowego.html